Bir Akü İzleme Sistemi (BMS), akü uygulamaları için insansız, sabit bir gözetleme sistemidir. BMS, akünün "güvenli çalışma hali" dışında çalışmasını önlemek, durumunu izlemek, ikincil verileri hesaplamak, bu verileri raporlamak, ortamını kontrol etmek ve kimliğini doğrulamak gibi görevleri üstlenen şarj edilebilir aküleri izleyen veya yöneten elektronik bir sistemdir. BMS, tüm ölçümlerin geçmiş verilerini tutma yeteneği ile taşınabilir ölçüm cihazlarından farklıdır. Önceki verileri karşılaştırmak, akü grubu hakkında doğru sonuca varmaya yardımcı olabilir.
Alpais Akü İzleme Sistemi (Alpais BMS), Alp Enerji Sistemleri tarafından Türkiye'de tasarlanmış ve üretilmiştir. Alpais BMS, kurşun-asit ve nikel-kadmiyum aküler için modüler ve kablolu bir çözüm sunar. Alpais Yazılımı ile birlikte 3 ana donanım bileşeni vardır; Akü Modülü, Kol Modülü ve Kontrol Modülü. Bu, ölçümlerde yüksek doğruluk, modüller ve izleme merkezi arasında daha sağlıklı iletişim, sürekli veri toplama, uzaktan 7/24 izleme vb. sağlar. Alpais BMS, akü üreticisinden bağımsız olarak 2V, 6V, 12V ve 1.2V akü izleme çözümleri sunar. Alpais BMS, akü servis ömrünün en üst düzeye çıkarılması için en önemli verileri ölçer: bireysel akü ölçümleri, kol durumu ve ortam koşulları.
AKÜ GERİLİMİ
Tampon şarj gerilimi akü ömrü açısından önemli bir öneme sahiptir. Doğru uygulanmayan şarj gerilimleri kapasite kaybına, şebekede hızlanan korozyona, aşırı gaz salınımına ve sonunda akü ömründe azalmaya neden olur. Akü gerilimi izleme, UPS akü yedekleme sistemlerinde kısa devrelerin, deşarj performansının ve ölümcül arızaların önceden tespit edilmesini sağlar.
AKÜ SICAKLIĞI
Her bir akünün sıcaklığını ölçmenin en önemli avantajı, termal kaçakları oluşmadan önce tespit etmek ve ardından gerekli müdahale yöntemlerini uygulamaktır. Ayrıca, zayıf bir HVAC sistemi, zayıf bağlantılar ve aşırı dalgalanma gerilimleri sonucu oluşan çevresel sorunlarla ilgili veriler de dolaylı olarak toplanabilir.
İÇ DİRENÇ
İç direnç, akü yaşlandıkça artan bir faktördür. İç direncin artması nedeniyle akü istenen akımı sağlayamaz hale gelir. Böylece, akülerin servis ömrü, iç direnç değeri izlenerek tam olarak belirlenebilir. İç direnç ölçümleri ayrıca sistemin zayıf bağlantıları ve açık devre aküleri bir arıza oluşmadan önce tespit etmesini sağlar. Bazı durumlarda, akü arızaları bir hafta kadar kısa bir sürede gerçekleşir. Bu nedenle, günlük iç direnç ölçümleri, bir deşarj testine gerek kalmadan bir sorun oluşmadan önce arızalı aküleri tespit etmenizi sağlar.
KOL AKIMI
Her koldaki akım akışını izleyerek, yanlış şarj tekniklerinin ve topraklama hatalarının erken tespit edilmesini sağlar. Bu parametre, yedek güç sisteminin bütünlüğünü ve güvenilirliğini korumak için önemlidir.
KOL GERİLİMİ
Kolun gerilimi, şarj sisteminin aktif kalmasını ve doğru şekilde çalışmasını sağlamak için sürekli olarak izlenir. Bu, şarj işleminin hem tutarlı hem de akü sağlığını sürdürmek için yeterli olduğunu doğrulamaya yardımcı olur.
ŞARJ/DEŞARJ DÖNGÜSÜ
Şarj/deşarj döngüsü, bir akünün maksimum kapasitesine kadar şarj edilmesi ve ardından minimum kullanılabilir seviyesine ulaşana kadar deşarj edilmesinin tam sürecini ifade eder. Her döngü, zamanla biriken kimyasal reaksiyonlar nedeniyle akünün kapasitesini biraz düşürebilir. Şarj/deşarj döngülerinin izlenmesi, akü kullanım kalıpları hakkında değerli veriler sağlar ve kalan kullanım ömrünü tahmin etmeye yardımcı olur. Ek olarak, bu parametre bir akünün aşırı devirli olup olmadığını, bu da akünün erken yıpranmasına veya az kullanılıp kullanılmadığını, bu da verimliliği etkileyebileceğini ortaya koyar. Şarj/deşarj döngülerinin doğru bir şekilde izlenmesi, bakım veya değiştirmelerin zamanında planlanmasını sağlayarak akü performansının optimize edilmesine ve beklenmeyen arızaların önlenmesine yardımcı olur.
ORTAM SICAKLIĞI
Akü sağlığı için 20-25 °C aralığında sabit bir ortam sıcaklığının korunması önerilir. Bu aralığın dışındaki değişiklikler korozyon oranını büyük ölçüde etkileyebilir ve akünün ömrünü kısaltabilir. Ortam sıcaklığındaki sadece 8-10 °C'lik bir artış, akülerin kullanım ömrünü %40-50 oranında azaltabilir ve bu da hassas sıcaklık kontrolüne olan ihtiyacı vurgular.
ORTAM NEMİ
Ortam nemi veya çevredeki havadaki nem seviyesi, akü sistemlerinin sağlığını ve performansını etkileyebilecek kritik bir çevresel faktördür. BMS bağlamında, ortam nemini izlemek önemlidir çünkü yüksek nem seviyeleri akü terminallerinin ve dahili bileşenlerin korozyonunu hızlandırabilir ve sistemin kullanım ömrünü ve güvenilirliğini azaltabilir. Ek olarak, nem yüksek sıcaklıklarla birleştiğinde akü muhafazaları içinde yoğuşmaya yol açabilir ve bu da olası elektrik sorunlarına ve kısa devrelere katkıda bulunabilir. Tersine, aşırı düşük nem seviyeleri statik elektrik birikmesine yol açabilir ve bu da akü ve izleme ekipmanı için risk oluşturabilir. Bu nedenle ortam nemini izlemek akü performansı ve uzun ömürlülüğü için optimum çevre koşullarını korumak için önemlidir.
• Akü gerilimi dengeleme. • Akülerin 7/24 uzaktan izlenmesi. • SNMP, Modbus TCP, Modbus RTU vb. gibi çeşitli iletişim protokolleri. • E-posta ve SMS ile sınırsız kullanıcıyı bilgilendirme. • Tek bir ekrandan birden fazla konum izlenebilir. • Sınırsız kullanıcı için farklı yetkilendirme seviyeleri. • Yerinde tespit için LED ışık bildirimi.
• İşletmeyi maliyetli kesintilerden korur • Erken akü arızalarını tespit eder • Tespit edilemeyen akü arızalarını önler • Aküler üzerindeki çevresel etkileri azaltır • Aküleri insan hatalarından korur • Akülerin üretim arızalarını belirler • Veri odaklı tahmini bakım sağlar • Akü bakımı ve akü rutin testleri için zaman ve maliyet azalır • Acil akü satın alımlarını önler ve bütçe planlamasına olanak tanır
Alpais Akü İzleme Sistemi CE Sertifikalı bir üründür. EMC (Elektromanyetik Uyumluluk) ve LVD (Düşük Gerilim Direktifi) test raporları akredite test laboratuvarlarından alınmıştır. Alp Enerji, ISO 9001: Kalite Yönetim Sistemleri sertifikasına sahiptir.
Copyright © 2024 ALP ENERJİ SİSTEMLERİ | GİZLİLİK POLİTİKASI | SİTE HARİTASI